Meditáció gyerekeknek – TM gyerektechnika

A Transzcendentális Meditáció gyerektechnikáját 4 év 10 év közötti gyerekeknek javasoljuk. A rendszeres gyakorlása segíti a magabiztosságot, kiegyensúlyozottságot, és általában véve az egész idegrendszer fejlődésére jótékony hatással van. 10 évesnél idősebb gyerekek a felnőttekével egyező technikát gyakorolnak, csak rövidebb ideig.

Meditációs gyakorlat gyerekeknek

A TM gyerektechnika abban különbözik a felnőtt technikától, hogy mivel a gyerekek lételeme a mozgás ezért nem kényszerítjük őket egy számukra alapvetően természetellenes ülő pozícióba. A Transzcendentális Meditáció elve ebben az esetben is az, hogy a természettel összhangban és nem pedig ellene dolgozik.
Éppen ezért a TM Gyerektechnika gyakorlása nyitott szemmel séta közben történik. Fontos a gyakorláskor a nyugodt és biztonságos környezet, mert a gyerektechnika is egyfajta elmélyülést ad.

Egyébként a természetesség és egyszerűség a felnőtt technikánál is megtalálható: A meditáció mindig kényelmes ülő pozícióban történik, és nem harcolunk sem a gondolatok, sem a zajok ellen.

A gyerek meditáció haszna

A TM Gyerektechnikát alkalmazó gyerekek magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak, érzelmileg stabilabbak társaiknál. A szellemi teljesítmény terén is jelentkezik a rendszeres meditáció jótékony hatása. Azok, akik gyerekként megkapták ezt a technikát úgy emlékeznek vissza rá, mint egy varázstechnikára, amit dolgozat és felelés előtt elő lehetett venni és akkor minden jobban ment.

Különbség a TM Gyerektechnika és felnőtt technika között

A TM Gyerektechnikát a 10 évnél fiatalabb gyerekek kapják. A mantrát itt “bölcsesség-szónak” hívjuk és ezt nyitott szemmel, séta vagy játék közben ismételgetik gondolatban. A felnőtt technika ezzel szemben ülő helyzetben csukott szemmel gyakorlandó. Az időtartamban is különbség van, a gyerekek napi kétszer kb 5 percig gyakorolják ezt a technikát, míg a felnőttek meditációjának időtartama napi kétszer 20 perc körül van.

Meditáció a 10 évesnél idősebb gyerekeknek

A 10 évesnél idősebb gyerekek a normál felnőtt technikát kapják meg. Ülve, csukott szemmel gyakorolják, csak rövidebb ideig, mint a felnőttek. A gyerekek, akik a 10 éves koruk előtt kaptak már TM Gyerektechnikát, azok a 10. életévük betöltése után egy újabb tanfolyam keretében megkapják a normál felnőtt technikát. Az addigi “bölcsesség-szavuk” helyett rendes felnőtt mantrát kapnak és megkapják mindazt az elméleti tudást is, amit a felnőttek.

A TM Gyerektechnika elsajátításának feltételei

  • 4-10 éves kor között a TM Gyerektechnikát kapják a gyerekek.
  • 10-18 éves korig a normál felnőtt TM technikát kapják a gyerekek, csak rövidebb időt meditálnak.
  • A kisgyerekek érettségét a meditációra a “titok” fogalmának ismeretével mérjük. Ha a gyerek tudja mi a “titok” és tud valamennyire titkot tartani. Akkor elég érett az absztraktabb fogalma megértésére. Ez jellemzően 3-4 éves kor körül már jelen van.
  • A gyerek tanításának feltétele, hogy legalább az egyik szülő Transzcendentális Meditáció gyakorló legyen.
  • Fontos, hogy a másik szülő pedig vagy szintén TM gyakorló legyen, vagy pedig írásban egyezzen bele a gyerek tanításába. Akkor tudunk megtanítani egy gyereket, ha a szülők ebben a kérdésben egyetértenek. Nem volna szerencsés ha a meditáció a gyerek számára konfliktus-zóna lenne.