Minden amit a TM tanfolyamról tudni szeretnél

A Transzcendentális Meditáció elsajátításának menete

A Transzcendentális Meditáció egy könnyű, erőfeszítésmentes és hatékony technika. Bárki képes elsajátítani és sikeresen alkalmazni ezt a technikát. Az elsajátítása két egyszerű lépésben történik: ismertető előadáson való részvétel és maga a tanfolyam. Az általam szervezett Transzcendentális Meditáció tanfolyamok Budapesten vannak. Ezen az oldalon összefoglaltam minden olyan fontos információt ami a Transzcendentális Meditáció megtanulásához kapcsolódik.

Az TM elsajátításának két lépése
Következő TM tanfolyamok dátumai
A TM tanfolyam részletes menete és tematikája
A TM tanfolyam utáni fejlődési lehetőségek
Ki tanulhatja meg?
Kinek ajánlott a TM megtanulása és gyakorlása
TM tanfolyam feltételei
Transzcendentális Meditáció ára

A Transzcendentális Meditáció elsajátításának két lépése

1. lépés – Ismertető Előadás

Az Ismertető Elődáson egy részletes és átfogó képet adunk a Transzcendentális Meditáció eredetéről, működéséről, hatásairól. A tanfolyamhoz szükséges praktikus tudnivalókat is elmondom. Az itt megszerzett tudásra a tanfolyamon építeni fogok. Az előadás ingyenes.

Az Ismertető Előadások időpontjai és további információk az Ismertető Előadásról itt találhatóak:
Ismertető Előadások időpontjai és bővebb információk

2. lépés – a TM tanfolyam

A tanfolyam 4 egymást követő napon, alkalmanként kb. 2 órát vesz igénybe. A tanfolyam való részvételre az Ismertető Elődás meghallgatása után van lehetőség. Fontos hogy aki elkezdi a tanfolyamot az mind a négy napon ott tudjon lenni. További információk az árról és tanfolyam menetéről:
TM tanfolyam árai és mit kap a meditáló érte
TM tanfolyam menete

A Transzcendentális Meditáció elsajátítását szoktuk 7 lépéssel is jellemezni, ami a következőképpen jön ki:
– Az első két lépés az ismertető előadásnak a két része: egy általános ismertetés és a tanfolyami tudnivalók
– A harmadik lépés egy személyes beszélgetés a tanárral és az adatlap kitöltése. Ez történhet a tanfolyam első napján, vagy bármikor előtte.
– A maradék 4 lépés, pedig a tanfolyam 4 napja.

TM tanfolyam kezdési dátumok, tanfolyam menete és tematikája

A terjedelme miatt a tematika részletes leírását és a tanfolyamkezdési időpontokat egy önálló oldalra helyeztem át:
TM tanfolyam kezdési időpontjai a részletes menete és tematikája

Transzcendentális Meditáció elsajátítása utáni fejlődési lehetőségek

A tanfolyam után van egy 3 hónapos több témakört is feldolgozó, úgynevezett Utánkövetés. Az utánkövető találkozókon való részvétel opcionális, de a TM tanfolyam ára tartalmazza azt. Ezek a találkozók a meditálók tapasztalatainak és kérdéseinek megbeszélésére vannak és minden alkalommal egy érdekes témát is átveszünk.

Az utánkövető találkozók részletes tematikája

További lehetőségek és tanfolyamok

Ki tanulhatja meg

Életkor

A Transzcendentális Meditációt 10 éves kortól bárki meg tudja tanulni és sikeresen tudja gyakorolni. Nagyszámú kutatás bizonyítja, hogy nemre, hitre, életkorra, egészségi állapotra függetlenül mindenki képes sikerrel elsajátítani és gyakorolni ezt az egyszerű és hatékony technikát.

A Transzcendentális Meditációnak van egy technikája az úgynevezett „TM Gyerek technika” amit 4 éves kortól lehet megtanulni. A TM Gyerek technika annyiban tér el a normál felnőtt technikától (amit 10 éves kortól lehet megtanulni), hogy a gyerekek nyitott szemmel, séta vagy játék közben gyakorolják, nem pedig ülve csukott szemmel.
További információ:
A TM Gyerektechnika – Gyerekmeditáció
Hogyan gyakorlom majd otthon a Transzcendentális Meditációt?

Az egészségi állapot nem akadály (csak ritkán)

Ezt a technikát elsajátították már mindenféle műtéten (pl agyműtéten is) átesett emberek, generalizált szorongásban, depresszióban, pánikbetegségben szenvedő emberek is sikerrel. De minden ilyen eset külön mérlegelést és figyelmet igényel a tanártól.

Tehát szélsőséges mentális vagy testi probléma esetén előfordulhat, hogy a tanár javasolja, hogy a helyzetet a hagyományos orvoslás módszereivel stabilizálja az tanulni vágyó. És a mentális vagy testi probléma enyhülése után várja a tanfolyamra az illetőt.

Drogfogyasztás kizáró tényezőt jelent – 15 napos szabály

Fontos, hogy minden tanuló a tanfolyam előtt legalább 15 nappal már ne fogyasszon nem orvos által felírt tudatmódosító szert.

Nem tudunk olyan egyént megtanítani meditálni aki a tanfolyam előtt eltelt 15 napban drogot fogyasztott. A drog alatt a nem orvos által felírt tudatmódosító szereket értjük. Kávé, cigarette, alkohol, cukor nem számítanak drognak.

Minden amit az orvos/pszichiáter felírt, azt mi tiszteletben tartjuk és nem jelent akadályt a tanfolyamon való részvételben. Komolyabb gyógyszeres kezelés esetén fontos, hogy a tanár tudjon erről, mert befolyásolja a meditációt.

Ennek a szabálynak azon egyszerű oka van, hogy a meditációban a belső csend megtapasztalásához az idegrendszernek relatíve tisztának kell lennie. Ha az idegrendszer idegen anyaggal – droggal – terhelt, akkor a tanuló nem fogja esetleg azokat a tapasztalatokat szerezni, amit amúgy elérhetne.

Kinek ajánlott a TM

A Transzcendentális Meditáció ajánlott minden egészséges és kiegyensúlyozott embernek. Beteg és lelki egyensúlyát vesztett embernek is nagyon hasznos, de minden bajt sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. És éppen ezért amikor az ember még egészséges, akkor sokkal könnyebb azt megőrizni, mint egy kibillent helyzetből helyreállítani az egészséget.

Mindazonáltal a Transzcendentális Meditáció több mint 650 tudományos kutatással igazolta az egészségmegőrző és helyreállító hatását, ezért nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy betegség esetén is egy nagyon jó kiegészítés a nyugati orvoslás mellé.

A TM tanfolyam feltételei

Az Ismertető Előadáson bárki részt vehet, de magának a tanfolyamnak van egy pár feltétele. Az alábbiakban ezeket a feltételeket szedtem össze.

 • Tanfolyam 4 napja

  Fontos, hogy aki elkezdi a tanfolyamot az minden napon ott tudjon lenni. Ez azért kiemelten fontos, mert a 4 nap alatt a tapasztalat és az intellektuális megértés kéz a kézben járva fogják megadni a teljes tudást, ami ahhoz kell, hogy egyedül is sikeresen tudja majd mindenki otthon is gyakorolni ezt a technikát.

 • Tanfolyam díja

  A TM tanfolyam árai és a mögötte lévő filozófia és rendszer itt található:
  Transzcendentális Meditáció ára

 • Életkor

  A Transzcendentális Meditáció felnőtt technikáját 10 éves kortól felső korhatár nélkül bárki megtanulhatja. Az úgynevezett „TM Gyerek technika” kb 4 éves kortól adható.

 • Egészség

  Alapvetően bármely ember képes a technikát megtanulni és sikeresen alkalmazni. Komoly testi betegség, vagy súlyos mentális probléma esetén lehet hogy a tanár azt javasolja, hogy az illető várjon picit a meditáció tanulással, amíg a helyzete javul. Illetve indokolt esetben írásbeli engedélyt kérünk az illetőt kezelő orvostól a meditáció megtanítására.

 • Tudatmódosító szerek – 15 nap szabály

  A Transzcendentális Meditáció egy olyan technika, ami valódi változást hoz létre a fiziológiában ezért nagyon fontos, hogy tanuláskor az illető szervezete(idegrendszere) tiszta legyen. Éppen ezért ha valaki korábban nem orvos által felírt tudatmódosító szert vagyis drogot fogyasztott, akkor a tanfolyam előtt legalább 15 napnak kell eltelnie a legutolsó drogfogyasztás óta. Ez a tanuló érdeke, hogy a megfelelő tapasztalatok kapja a meditációtól.

TM tanfolyam árai

Az árak részletes leírása, és a hozzá kapcsolódó filozófia itt található.