Transzcendentális Meditáció tanfolyamok Budapesten

Budapesten a 2. kerületben vannak a Transzcendentális Meditáció tanfolyamok. A tanfolyam mindig 4 egymást követő napon van és körülbelül 4*2 óra elfoglaltsággal jár. A tervezett dátumokon felül egyéni időpontban is indulhat tanfolyam személyesen egyeztetés alapján.

 1. Tervezett tanfolyamkezdési dátumok
 2. A tanfolyam tipikus időbeosztása
 3. Egyéni időbeosztás
 4. Tanfolyam helyszíne
 5. A tanfolyam 4 napjának tematikája
 6. Javaslatok a résztvevőknek

1. Tervezett tanfolyamkezdési dátumok

A tanfolyami időpontok jellemzően úgy néznek ki, hogy szombaton egyesével egyéni időpontban van a személyes oktatás.
És vasárnap 10:00 – 12:00, hétfő és kedd 18:00 – 20:00 időpontokban pedig már csoportban van a többi találkozó.

A tanfolyamok tervezett időpontjai:

 • június 29-30-1-2 (szombat, vasárnap délelőtt, hétfő délután, kedd délután) – még négy hely van
 • július 12-14-15-16 (péntek, vasárnap délelőtt, hétfő délután, kedd délután) – még négy hely van

A további tanfolyami időpontokat folyamatosan töltöm fel, ahogy sikerül a dátumot fixálni.
Tanfolyamra jelentkezni, vagy a várólistára feliratkozni az alábbi emailcímen lehet:

[email protected]

2. Jelentkezés a tanfolyamra

A jelentkezés a tanfolyamra emailben ([email protected]) lehetséges, vagy a hagyományos (nem Zoom-os, online) előadás esetén az ismertető előadás után személyesen. Az ismertető előadáson való részvétel (előben, vagy online Zoomon keresztül) feltétele a tanfolyamnak.

3. Egy tipikus tanfolyam időbeosztása

Fontos, hogy a tanfolyam mindig 4 egymást követő napon van és aki elkezdi, annak mind a négy napon ott kell lennie. A sikeres gyakorlás feltétele, hogy mindenki rendelkezzen azzal a tudással, ami a négy napon elhangzik. Az alábbiakban egy jellemző időbeosztás látható, amitől el szoktunk térni hosszú hétvégéken, meg egyéb ünnepekkor.

 • Szombat: Személyes oktatás napja, amikor a tanfolyamra jelentkezett emberek egyesével, egyéni időpontban, egymás után, másfél órás időközönként jönnek a technikát megtanulni. Tehát az első nap még egyesével és nem csoportosan történik. Mindenki aki az adott hétvégi tanfolyamra jelentkezett az szombaton a személyes oktatás keretében megkapja a mantráját és annak helyes használatához szükséges instrukciókat. Általában reggel 7:00-től késő délutánig bármikorra lehet időpontot kérni erre a kb 1,5 órás személyes oktatásra.
 • Vasárnap délelőtt 10:00 – 12:00-ig: Első ellenőrző találkozó. Ez a találkozó már csoportosan van. Mindenki aki szombaton megkapta a mantrát az vasárnap jön erre az alkalomra, illetve természetesen a hétfői és keddi alkalmon is ott kell lennie.
 • Hétfő délután 18:00 – 20:00-ig: Második ellenőrző találkozó – szintén csoportban.
 • Kedd délután 18:00 – 20:00-ig: Harmadik ellenőrző találkozó – csoportban.

4. Egyéni tanfolyami időbeosztás

A normál hétvégén és a hosszú hétvégén is jellemzően a hétvége első napján kezdjük a tanfolyamot. Ez azért van, hogy a tanfolyamot végzőknek legyen lehetőségük többet pihenni a TM meditáció gyakorlásának kezdeti napjaiban.
Alternatív időpontokban is van lehetőség elvégezni a tanfolyamot, ha azt időben össze tudjuk hozni. Ilyen esetben is fontos, hogy a tanfolyam 4 egymást követő napon legyen és az illető mind a 4 napra el tudjon jönni.

5. Tanfolyam helyszíne

A tanfolyam helyszíne a 2. kerületben a János kórházhoz közel van. Tehát nem a belvárosban, ahol az ismertető előadások vannak (amikor az élőben és nem Zoom-on keresztül zajlik). A hely könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel a Széll Kálmán tértől és parkolni is egész jól lehet a környéken.

6. Tanfolyam tematikája

A Transzcendentális Meditáció tanfolyam tematikájának legfontosabb része, hogy a tanfolyam alatt mindenki megszerezze azt a teljes tudást, amivel a tanfolyam után magabiztosan és önállóan képes meditálni.
A teljes tudás két részből tevődik össze: közvetlen tapasztaltból és megértésből. Ha tapasztalunk valamit, de nem értjük, akkor az kétségeket kételyeket hagy az emberben. Ha értünk valami, de soha sem tapasztaltuk, akkor pedig a tudásunk pusztán intellektuális marad.
A TM tanfolyam éppen ezért úgy lett felépítve, hogy az intellektuális megértés és a közvetlen tapasztalás kéz a kézben járnak. Így válik a Transzcendentális Meditáció hatása integrálttá és tartóssá.
A Transzcendentális Meditáció tanfolyam tematikáját Maharishi Mahesh Yogi fektette le és az elmúlt 50 évben változatlanul és a világon mindenhol egységes rendszerben oktatjuk.

A tanfolyam elvégzése felé az első lépés, hogy az érdeklődő részt vesz egy ismertető előadáson. Erről bővebben itt lehet olvasni: Ismertető Előadás

6.1 Személyes oktatás napja

A tanfolyamra jelentkezett emberek egyesével, egyéni időpontban, egymás után, másfél órás időközönként tudnak jönni. A személyes oktatás időtartama kb 1,5 óra és a következő részekből áll:
– Jelentkezési lap kitöltése és egy rövid beszélgetés (10-15 perc)
– Ezután egy rövid köszönetnyilvánítás van a hagyomány mesterei felé (ezt a tanár végzi), és a tanulni vágyó megkapja a mantráját és annak helyes használatát. (kb 50 perc).

6.2 Első ellenőrző nap

Az a személyes oktatás utáni első napon megbeszéljük, hogy mik a helyes meditáció jelei, valamint hol, hogyan, mikor meditáljunk a maximális hatás érdekében. TM gyakorlása során felmerülő kérdéseket a résztvevők tapasztalatai alapján tisztázzuk. Minden ellenőrző nap része a közös meditáció illetve a meditáció ellenőrzés. A találkozó hossza kb 2 óra.

6.3 Második ellenőrző nap

A TM működésének megértése a személyes tapasztalatok alapján: megbeszéljük a stresszoldódás mechanizmusát és átbeszéljük a meditáció alatt tapasztalható összes lehetséges tapasztalatot. A találkozó hossza kb 2 óra.

6.4 Harmadik ellenőrző nap

Az előző három nap tapasztalatán alapulva megbeszéljük, hogy a TM rendszeres gyakorlásával milyen eredmények érhetőek el, ideértve a magasabb tudatállapotok kifejlődését is. A találkozó hossza kb 2 óra.

7. Javaslatok a résztvevőknek a tanfolyammal kapcsolatban

A Transzcendentális Meditáció tanfolyamon való részévételnek van pár feltétele.

Ezen felül van pár javaslat, ami segíti a mélyebb tapasztalatok megszerzését. Ezek apróságok, amik növelik a komfortérzetet a meditáció alatt. A lényeg ugyanis, hogy kényelmes, komfortos közérzettel történjen a tanulás. A javaslatok:

 • Érdemes a személyes oktatás napja előtt nagyot aludni, hogy relatíve kipihenten jöjjünk az oktatásra.
 • Érdemes nem túl éhesen de nem is teli hassal jönni.
 • Személyes oktatás napja előtt kerüljük, vagy minimalizáljuk az alkohol fogyasztását.
 • Lehetőleg kávét is csak mértékkel fogyasszunk, ha szoktunk.
 • Kényelmes ülő helyzetben meditálunk (széken ülve) – a ruházat szempontjából semmi extra igény nincs. Inkább legyen kényelmes, mint divatos/elegáns. Normál utcai ruházat megteszi.
 • A tanfolyam 4 napjára ne szervezzünk nagyon sok programot, ha lehet. Adjuk meg magunknak a lehetőséget a pihenésre, ha arra lenne igényünk ebben a 4 napban.