Transzcendentális Meditáció tanfolyamok Budapesten

Budapesten a 2. kerületben vannak a Transzcendentális Meditáció tanfolyamok. A tanfolyam mindig 4 egymást követő napon van és körülbelül 4*2 óra elfoglaltsággal jár. A tervezett dátumokon felül egyéni időpontban is indulhat tanfolyam személyes megkeresés esetén.

 1. Tervezett tanfolyamkezdési dátumok
 2. A tanfolyam tipikus időbeosztása
 3. Egyéni időbeosztás
 4. Tanfolyam helyszíne
 5. A tanfolyam 4 napjának tematikája
 6. Javaslatok a résztvevőknek

1. Tervezett tanfolyamkezdési dátumok

A következő tanfolyamok tervezett időpontjai:

 • november 13-14-15-16 (szombat, vasárnap délelőtt, hétfő délután, kedd délután)
 • december 4-5-6-7 (szombat, vasárnap délelőtt, hétfő délután, kedd délután)

 

A jelenlegi pandémiás helyzet miatt további tanfolyamokat az érdeklődőkkel egyeztetve alakítok ki. Ez ügyben keressetek emailben:

[email protected]

 

2. Jelentkezés a tanfolyamra

A jelentkezés a tanfolyamra emailben ([email protected]) lehetséges vagy személyesen az ismertető előadás után. Az ismertető előadáson való részvétel feltétele a tanfolyamnak, de ettől adott esetben el tudunk tekinteni és egy rövid skype találkozóval tudjuk helyettesíteni.

3. Egy tipikus tanfolyam időbeosztása

Fontos, hogy a tanfolyam mindig 4 egymást követő napon van és aki elkezdi, annak mind a négy napon ott kell lennie. Csak így fog az illető azzal a teljes tudással rendelkezni, ami a sikeres gyakorlás feltétele.

 • Szombat: Személyes oktatás napja, amikor a tanfolyamra jelentkezett emberek egyesével, egyéni időpontban, egymás után, másfél órás időközönként jönnek a technikát megtanulni. Tehát az első nap még egyesével és nem csoportosan történik. Mindenki aki az adott hétvégi tanfolyamra jelentkezett az szombaton a személyes oktatás keretében megkapja a mantráját és annak helyes használatához szükséges instrukciókat. Általában reggel 7:00-től késő délutánig bármikorra lehet időpontot kérni erre a kb 1,5 órás személyes oktatásra.
 • Vasárnap délelőtt 10:00 – 12:00-ig: Első ellenőrző találkozó. Ez a találkozó már csoportosan van. Mindenki aki szombaton megkapta a mantrát az vasárnap jön erre az alkalomra, illetve természetesen a hétfői és keddi alkalmon is ott kell lennie.
 • Hétfő délután 18:00 – 20:00-ig: Második ellenőrző találkozó – szintén csoportban.
 • Kedd délután 18:00 – 20:00-ig: Harmadik ellenőrző találkozó – csoportban.

4. Egyéni tanfolyami időbeosztás

Hosszú, illetve rövid hétvégén is jellemzően a hétvége első napján kezdjük a tanfolyamot. Ezen felül egyéni megállapodás szerint, ha azt időben össze tudjuk hozni, akkor van lehetőség teljesen alternatív időpontokban is elvégezni a tanfolyamot. Ilyen esetben is fontos, hogy a tanfolyam 4 egymást követő napon legyen és az illető mind a 4 napra el tudjunk jönni. Alternatív időbeosztásra egy példa: hétfő, kedd, szerda, csütörtök reggel 8:00 – 10:00. De volt már aki vasárnap késő este kezdte és utána hétköznap reggelenként találkoztunk.

5. Tanfolyam helyszíne

A tanfolyam helyszíne a 2. kerületben a János kórházhoz közel van. Tehát nem ott, ahol az ismertető előadások vannak. A hely könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel a Széll Kálmán tértől és parkolni is egész jól lehet a környéken.

6. Tanfolyam tematikája

A Transzcendentális Meditáció oktatásánál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tanfolyam alatt mindenki teljes tudást szerezzen és magabiztosan, önállóan képes legyen később bármikor sikeresen meditálni.
A tudás két részből tevődik össze: közvetlen tapasztaltból és megértésből. Ha tapasztalunk valamit, de nem értjük, akkor az kétségeket kételyeket hagy az emberben. Ha értünk valami, de soha sem tapasztaltuk, akkor pedig a tudásunk pusztán intellektuális marad.
A TM tanfolyam éppen ezért úgy lett felépítve, hogy az intellektuális megértés és a közvetlen tapasztalás kéz a kézben járnak. Így válik a Transzcendentális Meditáció hatása integrálttá és tartóssá. Úgy gondoljuk, hogy ez képvisel igazán nagy értéket.

A tanfolyam elvégzése felé az első lépés, hogy az érdeklődő részt vesz egy ismertető előadáson. Erről bővebben itt lehet olvasni: Ismertető Előadás

6.1 Személyes oktatás napja

A tanfolyamra jelentkezett emberek egyesével, egyéni időpontban, egymás után, másfél órás időközönként tudnak jönni. A személyes oktatás időtartama kb 1,5 óra és a következő részekből áll:
– Jelentkezési lap kitöltése és egy rövid beszélgetés (10-15 perc)
– Ezután egy rövid köszönetnyilvánítás van a hagyomány mesterei felé, és a tanuló megkapja a mantráját és annak helyes használatát. (kb 50 perc).

6.2 Első ellenőrző nap

Az a személyes oktatás utáni első napon azt beszéljük meg, hogy mi a helyes meditáció jelei, valamint hol, hogyan, mikor meditáljunk a maximális hatás érdekében. TM gyakorlásának és a tapasztalatok helyességének igazolása és további útmutatás. A TM helyes gyakorlásának ellenőrzése és elmélyítése. A találkozó hossza kb 2 óra.

6.3 Második ellenőrző nap

A TM működésének megértése a személyes tapasztalatok alapján: a stresszoldódás mechanizmusa és a főbb tapasztalati kategóriák áttekintése. A találkozó hossza kb 2 óra.

6.4 Harmadik ellenőrző nap

Betekintés a TM rendszeres gyakorlása révén kifejlődő magasabb tudatállapotok kialakulásába. A találkozó hossza kb 2 óra.

7. Javaslatok a résztvevőknek a tanfolyammal kapcsolatban

A Transzcendentális Meditáció tanfolyamon való részévételnek van pár feltétele.

Ezen felül van pár javaslat, ami segíti a mélyebb tapasztalatok megszerzését. Ezek apróságok, amik növelik a komfortérzetet a meditáció alatt. A lényeg ugyanis, hogy kényelmes, komfortos közérzettel történjen a tanulás. A javaslatok:

 • Érdemes a személyes oktatás napja előtt nagyot aludni, hogy relatíve kipihenten jöjjünk az oktatásra.
 • Érdemes se nem korgó gyomorral se nem teli hassal jönni.
 • Személyes oktatás napja előtt kerüljük, vagy minimalizáljuk az alkohol fogyasztását.
 • Lehetőleg kávét is csak mértékkel fogyasszunk, ha szoktunk.
 • Kényelmes ülő helyzetben meditálunk – a ruházat szempontjából semmi extra igény nincs. Inkább legyen kényelmes, mint divatos/elegáns. Normál utcai ruházat megteszi.
 • A tanfolyam 4 napjára ne szervezzünk nagyon sok programot, ha lehet. Adjuk meg magunknak a lehetőséget a pihenésre, ha arra lenne igényünk ebben a 4 napban.