Utánkövetés – Tanfolyam utáni lehetőségek

Személyes konzultáció és meditáció ellenőzés
Csoportos utánkövető találkozók
Az utánkövető találkozók témái: 12 téma a Védikus tudásból

Személyes konzultáció és meditáció ellenőzés

A tanfolyam után a csoportos találkozókon felül lehetőség van bármikor egyéni konzultációt kérni. Az meditáció ellenőrzés pedig a meditáció könnyű és erőfeszítésmentes elkezdését állítja helyre, abban az esetben, ha némi próbálkozás vagy erőfeszítés csúszott a meditációba. Az egyszerűség és könnyedség ugyanis a TM technika kulcsa.

Csoportos utánkövető találkozók

A TM tanfolyam elvégzése után van egy 3 hónapnyi úgynevezett „Utánkövetés” ami segít a meditációs tapasztalatok mélyebb megértését és sok érdekes témát is átbeszélünk a védikus tudás egyes ágaiból. A részvétel ezeken a találkozókon teljesen opcionális, valamint ingyenes mert a TM tanfolyam ára tartalmazza ezt is. A 3 hónapos utánkövetés során havi egy-két találkozó van, ami alkalmanként kb 2 óra hosszú szokott lenni. A témák szorosan kapcsolódnak a meditációhoz és erősítik annak hatását.

Utánkövető találkozók menete:

  • Kezdésnek mindig megbeszéljük a tapasztalatokat és a felmerült kérdéseket. A tapasztalatok megbeszélése és kérdések tisztázása nagyon fontos, mert az intellektuális megértés mindig a tapsztalattal együtt kell járjon. Rendszeresen tapasztalom, hogy utána egy nagy „Aha”-élménnyel lesznek gazdagabbak akik eljöttek. A beszélgetés segít „megérkezni”, ráhangolódni a témára.
  • A tapasztalatok megbeszélése után közös meditáció következik.
  • Utána pedig az adott napi témára körülbelül egy óra szokott maradni. Mindegyik téma olyan mély, hogy akár Ph.D.-t is lehetne belőle írni, és jellemzően van aki már írt is belőle. Az idő hiányában ez az egy óra egy átfogó képet ad, és utána aki szeretne annak segítek megtalálni azokat a forrásokat, aminek segítségével el tud mélyülni jobban egy-egy témában.

A találkozók teljes időtartama kb 2 óra.

Utánkövető találkozók témái

Ájurvéda

Betekintés az Ájurvéda holisztikus egészségmegőrző és gyógyító rendszerébe. Mindennapi életben alkalmazható tippek és tanácsok, hogy hogyan éljünk összhangban a természet ritmusával és hogyan őrizzük meg vagy nyerjük vissza az egészségünket természetes módszerekkel. Szó lesz a Vata/Pitta/Kapha testtípusokról és a nekik javasolt életvezetési tanácsokról.

Az agyműködés változása a TM gyakorlása alatt

A rendszeres meditáció hatásának vizsgálata EEG segítségével. Hogyan segít a rendszeres meditáció egy hatékonyabb, teljesebb agyműködés elérésében. Ez az egész agyra kiterjedő koherencia hogyan segít sikeresebbnek lenni, kreatívabbnak és intelligensebbnek.

Védikus építészet – Sztapatya véda

A sztapatya véda arról szól, hogy hogyan alakítsuk ki az otthonunkat, hogy az természet törvényeivel összhangban álljon, hogy az támogassa a benne élők jólétét, egészségét. Az égtájak hatását az emberi szervezetre a mai tudomány is kezdi már felfedezni. Ezek a felfedezések összhangban vannak az ősi elvekkel.

A stresszoldódás mechanizmusa

Felelevenítjük a tanfolyamon hallottakat, hogy mi történik a meditáció alatt a fiziológiában, és hogy mi a helyes értelmezése a meditáció alatti tapasztalatoknak. Megértjük a test tisztulásának – a stressz kioldódásának – folyamatát. Azért meditálunk, hogy a stresszek kioldódjanak és a napi életünk jobb legyen. Nem azért meditálunk, hogy a meditációnk szép legyen.

Védikus Zene – Gandharva véda

Minden zaj és rezgés is hatással van ránk és hangulatunkra. A védikus zene avagy Gandharva véda képes összhangba hozni a hallgatót az adott napszak természeti törvényeivel. A Gandharva véda rövid elméleti megismerése után meg is hallgatunk egy rövid darabot. Ezek a dallamok nyugtatják a Vata (levegős, mozgékony) minőséget, oldják a testben lévő stresszt és segítenek, hogy a test harmonikusabb és egészségesebb legyen.

Tudat alapú oktatás

Az iskolában csak a megismerendő tárgyakról van szó. De a tanuló a megismerőről, vagyis
önmagáról csak nagyon keveset, vagy semmit nem tud meg. A tudatalapú oktatás célja, hogy
ne csak a tudás tárgyával – a tananyaggal – foglalkozzunk, hanem magával a „tudó”-val vagyis a tanulóval is.
A kreatív csend program és az eredmények bemutatása.

Védikus asztrológia – Dzsótish

A természeti törvények (fizikai, biológia, kémiai stb törvények) ciklikussága mindenki számára nyilvánvaló.
Nappal és éjszaka, holdciklus és az évszakok csak pár a számtalan ciklusból a természetben, ami hat ránk.
Ugyanígy vannak az emberi életnek is ciklusai, jó és nehezebb periódusok. A védikus asztrológia gyakorlati praktikákkal segít a különböző ciklusokban a veszélyek elkerülésében és sikerességben.

David Lynch alapítvány

Az alapítvány tevékenysége a világban. Hogyan biztosították 500.000 gyermek, háborús veterán és rászoruló
részére a Transzcendentális Meditáció megtanulásának lehetőségét.

A 7 tudatállapot

Az emberi tudat fejlődésének teljes spektruma. Hogyan alakulnak ki és mi a jellemzőik a magasabb tudatállapotoknak.
Hogyan segít a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása a magasabb tudatállapotok kialakulásában.

Véda az emberi fiziológiában

Dr. Tony Nader felfedezésének ismertetése, hogy a Véda tükröződik az emberi fiziológiában.
Az ember a két lábon járó Véda – vagyis teljes tudás.

Jóga Maharishi féle értelmezése

Mi a jóga? A jóga alapművének a jógaszútráknak átbeszélése. A világban általánosan elterjedt félreértések tisztázása. Hogyan élhető meg a jóga állapota a mindennapokban.

Maharishi hatás

Hogyan hat az egyén a környezetére. Nagy meditáló csoportok hatása a társadalomban felgyülemlett stresszre, bűnözésre, háborús konfliktusokra is igen jelentős. Mi a jelentősége egy harmonikus kollektív tudatnak és hogyan érhető el.

Maharishi és a védikus hagyomány

Maharishi szerepe a világban és Maharishi tudásának eredete.